Iskanje po dimenzijah

Optimalni oprijem pnevmatik

Oprijem pnevmatike je zelo pomemben dejavnik varnosti. Spreminja se na lestvici od 1 do 10, kar zavisi od pnevmatik, od kakovosti cestišča, od profilov pnevmatik, in zlasti od vremenskih razmer.

Torej obstaja več možnosti :

Suha podlaga

Na suhi podlagi je vožnja idealna z gladkimi gumami, kot pri Formuli 1. Takšne pnevmatike se imenujejo slick pnevmatike. Širse so gume, večja je stična površina s cestiščem, boljši je oprijem.

Ta vrsta pnevmatike je rezervirana za vožnjo na dirkališču. S takšno pnevmatiko je vožnja na cestah prepovedana. Vendar obstajajo semi slick pnevmatike z določenim profilom, ki omogoča legalno vožnjo na cestah.

Lider Pnevmatik ima na razpolago več semi slick pnevmatik :

Prednost : Oprijem se na veliko poveča, zdi se, da se avto prilepi na cesto.
Pomanjkljivost : Šasija vozila se lahko deformira, če ni zadosti toga.

Torej je potrebno paziti, da prilagodite pnevmatike vašemu vozilu z izbiro gum z večjo ali manjšo strukturo in bolj ali manj široke.

pneu sur sol sec

Mokra podlaga

Na tej podlagi, oprijem gume ni najbolj pomemben, ampak sposobnost gume za odrivanje vode, da bi preprečil aquaplaning (vodni klin). Torej so kanali in profili pnevmatik zelo pomembni. Profili v obliki črke V so daleč najbolj učinkoviti.

Prednost : Izredno odrivanje vode.
Pomanjkljivost : Manj oprijema, ker se širina tekalne površine s profili zmanjšuje.

pneumatique sur sol humide

Zanesnežena podlaga

Ta podlaga povzroča pozimi mnogo nesreč. V skrajnih primerih je uporaba snežnih verig ali gume z žeblji nujna. Ko temperatura pade pod 10 stopnij celzija, vaše letne gume niso več učinkovite. Takrat je uporaba zimskih gum bolj zaželjena.

Zimske gume uporabljajo profile, ki izboljšajo oprijem na cestišču.

Prednost : Zimski profili ( lamele) omogočajo dober oprijem v zimskih razmerah. Te gume pomenijo konec stresa pri vožnji na zasneženi podlagi.
Pomanjkljivost : Ta pnevmatika nima tako dobrega oprijema na suhi podlagi. Poleg tega se hitreje obrablja, če jo uporabljamo vse leto.

pneu route enneigée

LiveChat
Messenger