Iskanje po dimenzijah

Nakup letnih pnevmatik na spletu

Na naši strani lahko najdete več kot 100 blagovnih znamk, na zalogi pa imamo več tisoč letnih pnevmatik po najugodnejših cenah.

Ali veste, kdaj je treba zamenjati letne pnevmatike?

Ko je globina profila na glavnih žlebičih tekalne površine pnevmatik manjša od 3 mm, postanejo pnevmatike manj učinkovite: nestabilne so na mokri podlagi, slabše se držijo ceste, imajo daljšo zavorno pot, slabši oprijem itd.

Na naši spletni strani lahko najdete zelo veliko izbiro letnih pnevmatik. Za lažjo izbiro smo pnevmatike razvrstili v tri razrede:

 • Razred "Premium": v njem so najbolj znani proizvajalci, kot so Michelin, Continental, Goodyear, Bridgestone, Pirelli itd.
 • Razred "Kakovost": v tem razredu so priznani proizvajalci, ki pa pogosto veljajo za drugorazredne oziroma so v lasti proizvajalcev iz razreda "Premium", kot so Uniroyal, Barum, Kleber, Firestone itd.
 • Razred "Nizka cena": v tem razredu najdemo azijske proizvajalce oziroma proizvajalce iz nižjih cenovnih razredov, kot so: Ling Long, Westlake, Landsail, Hifly, Goodride itd.

Ali so poceni pnevmatike dobre?

Vse pnevmatike so ne glede na ceno prestale iste homologacijske teste in ustrezajo zahtevam evropskih standardov. "Poceni" pnevmatike dosegajo zadovoljive rezultate na podlagi ocen specializiranih revij in številnih pozitivnih mnenj naših strank. Zato je vsaka skrb odveč.

Kje kupiti poceni letne pnevmatike?

Spletna stran LiderPnevmatik.si spremlja konkurenčne ponudnike in dnevno oblikuje najnižje cene, da bi vam lahko celo leto nudila najboljše cene. Primerjajte mnenja in cene, preverite naš vodič za najboljše letne pnevmatike in sprejmite svojo odločitev. Pnevmatike lahko dostavimo na naslov po vaši izbiri ali v eno od naših partnerskih vulkanizerskih delavnic. Pri LiderPnevmatik.si ste lahko prepričani, da boste vedno našli letne pnevmatike po najboljši ceni.

Katere letne pnevmatike kupiti za svoje vozilo?

 • Goodyear Efficientgrip Performance
 • Hankook Ventus Prime 3 K125
 • Hankook Kinergy ECO K425
 • Dunlop Sport Bluresponse
 • Michelin Energy Saver +
 • Michelin Primacy 4
 • Firestone Roadhawk
 • Kleber Dynaxer HP3
 • Uniroyal Rainsport 3
 • Falken Ziex ZE310 Ecorun
 • Vredestein Sportrac 5
 • Landsail LS388
 • Nexen N'Blue HD Plus
 • Linglong GreenMax HP010
 • Rovelo RHP-780P
 • Goodride Sport SA-37

Najbolj priljubljene dimenzije:

Kakovost in značilnosti avtomobilskih pnevmatik prispevajo k udobju vožnje in varnosti potnikov. Zato je pomembno izbrati pnevmatike, ki so prilagojene vsakemu letnemu času. Tako se ob prihodu poletne sezone pojavijo poletne pnevmatike, ki se prilagajajo vremenskim razmeram. Želite izvedeti več? Ta podroben vodnik vam ponuja številne informacije, ki vam bodo pomagale spoznati vse o poletnih pnevmatikah, da boste lahko pravilno izbrali in jih ustrezno uporabljali.

Poletna pnevmatika: kaj je posebnega?

Poletna pnevmatika je zasnovana tako, da nudi zelo dober oprijem na cesti v vremenskih razmerah, ki jih srečujemo od pomladi do jeseni. To je v resnici standardna pnevmatika, ki spremlja večino novih ali rabljenih vozil ob dobavi.

Značilnosti poletne pnevmatike

Da bi prepoznali poletne pnevmatike in jih razlikovali od drugih vrst pnevmatik, preučimo tri glavne parametre:

 • Profil tekalne plasti. Dejansko tekalna plast poletne pnevmatike vsebuje manj lamel in manj globokih profilov kot zimska pnevmatika.
 • Uporabljeni materiali so drugačni kot pri zimski pnevmatiki, zasnovani so za delovanje pri temperaturah nad 7 °C, na suhih in mokrih tleh. Pod to temperaturo poletna pnevmatika izgubi svojo učinkovitost.

Profil tekalne plasti

Poletne pnevmatike imajo manj lamel kot zimske pnevmatike. Ta struktura jim omogoča boljše oprijemanje cesti, hkrati pa pozitivno vpliva na zaviranje.

Manj profilov na tekalni plasti zagotavlja večji oprijem na suhi cesti. Pazite, da preverite globino profilov z indikatorjem obrabe. Z obrabljenimi poletnimi pnevmatikami se tveganje za akvaplaning močno poveča.

Ali obstajajo oznake za poletne pnevmatike?

Kolesa vozila lahko nosijo različne specifične oznake. To so lahko simbol treh vrhov s snežinko, 3PMSF (za zimske pnevmatike) ali napis ALL SEASON. Vendar pa poletne pnevmatike, za razliko od drugih modelov, ne nosijo nobene tipične oznake, ki bi označevala sezono, v kateri bi jih morali uporabljati. Seznam oznak, ki se lahko pojavijo na strani pnevmatik, najdete v našem vodniku tukaj.

Prednosti poletnih pnevmatik

V primerjavi z zimskimi ali 4-sezonskimi modeli, ko so optimalni pogoji uporabe izpolnjeni, poletna pnevmatika omogoča boljše vožnje. Zaradi svojih značilnosti:

 • Bolje zavira na suhi cesti v primerjavi z zimsko ali 4-sezonsko pnevmatiko (skoraj 2 metra krajša zavorna razdalja v mestu)
 • Nudi več udobja zaradi nižje ravni hrupa
 • Omogoča manjšo porabo goriva

Slabosti poletnih pnevmatik

Ko temperatura pade pod 7 stopinj, ta vrsta pnevmatik ni več priporočljiva. V teh pogojih guma postane trša in manj elastična. Tako se njegov oprijem na cesto zmanjša. Priporočljive so zimske pnevmatike ali 4-sezonske pnevmatike, da zagotovite svojo varnost.

Katero velikost izbrati za poletne pnevmatike?

Ne glede na to, ali imate 4x4, mestni avto ali SUV, ne smete izbirati katere koli velikosti pnevmatik za vaš avto.

Da bi izvedeli, katero velikost pnevmatik morate izbrati, preverite dokumente vašega avtomobila, rob vrat ali pokrovček rezervoarja za gorivo. Tam so navedene velikosti, ki jih priporoča proizvajalec.

Tukaj je primer: 195/65 R15 91 T. Ta napis pove, da ima pnevmatika:

Koliko stanejo poletne pnevmatike v povprečju?

Zelo težko je dati oceno cene pnevmatike, ta je odvisna od veliko stvari:

 • Velikost pnevmatike
 • Izbrana znamka (discount, quality, premium)

Najpomembnejše je, da pnevmatiko, ki jo kupite, prilagodite svoji uporabi in pričakovanjem. Vožnja s kitajsko pnevmatiko za 30 € ni problem, če avto uporabljate samo v mestu za krajše vožnje. Če pa pričakujete izjemne zmogljivosti na dirkališču s to vrsto pnevmatike, boste zagotovo razočarani.

Ali lahko poletne pnevmatike uporabljamo pozimi?

Že malo ugibate odgovor, kajne? Če je povsod sneg, poledica ali če redno zmrzuje, je čas za namestitev zimskih koles ali modela za vse sezone. Uporaba poletnih pnevmatik v teh pogojih je nevarna, ker slabo pospešujejo, slabo zavirajo, lažje zdrsnejo in izgubijo vleko.

Vsaka pnevmatika ima svoje značilnosti, in če je poletna pnevmatika zasnovana tako, da se popolnoma oprijema ceste v vročem vremenu, bo zelo slabo prenašala sneg ali pogosto deževje.

Kdaj je treba zamenjati vaše poletne pnevmatike?

Prvi dejavnik, ki ga lahko upoštevate pri nakupu novih pnevmatik, je starost vaših trenutnih koles. Priporočljivo je, da ne presežete 10 let, tudi če menite, da njihova obraba ni napredovala. Dejansko uporabljena guma izgubi učinkovitost, zato lahko imate pnevmatiko, ki je daleč od meje indikatorja, vendar z popolnoma neučinkovito gumo. Poleg tega po 5 letih redne uporabe vsaj enkrat letno preverite svoje pnevmatike pri profesionalnem mehaniku.

Da bi ugotovili starost vaših pnevmatik, morate pogledati DOT pnevmatike, ki je naveden na strani pnevmatik.

Poleg tega življenjska doba standardnega modela odvisna od številnih dejavnikov, vključno z njegovo zasnovo, vrsto vozila, na katerem je nameščen, podnebjem, stanjem cest in vašim slogom vožnje. Luknje, prekomerne hitrosti, nenadni zagoni in zaviranja lahko pnevmatiko poškodujejo. Pri normalni uporabi načrtujte zamenjavo vsakih 20 do 40 000 km v povprečju.

Indikator obrabe, s katerim so opremljene pnevmatike, vam pomaga vedeti, kdaj je potrebna zamenjava. To bo potrebno, če je ta indikator, ki je običajno nameščen na tekalni plasti (približno 1,6 mm globoko), dosežen.

Če so stranice koles ali ventili za zrak poškodovani, če je v tekalni plasti preboj 1 cm ali več ali če je kila, morate razmisliti o takojšnji zamenjavi.

Nazadnje, še en simptom, ki vas lahko opozori, je zmanjšanje udobja vožnje. To se lahko kaže na primer z vibracijami vozila, zmanjšanjem oprijema na cesti ali manj natančnim zaviranjem. Pred dolgo vožnjo (kot so počitniška potovanja) preverite stanje svojih pnevmatik. Če dvomite o smiselnosti popravila ali zamenjave, ne oklevajte in se posvetujte s strokovnjakom.

Kaj je treba na koncu zapomniti o poletnih pnevmatikah?

Na splošno je vaše vozilo dobavljeno s klasičnimi pnevmatikami, imenovanimi "poletne pnevmatike", standardnimi modeli, ki vam omogočajo udobno vožnjo z avtomobilom izven zimskih mesecev. Te pnevmatike so popolne za vožnjo po vseh vrstah cest, v mestu ali na avtocesti, ko je temperatura nad 7° in ko dež v vaši regiji ni pogost. Če imate težave pri odločanju o izbiri pnevmatik, nas ne oklevajte kontaktirati. Z modelom vašega avtomobila in načinom, kako ga uporabljate, vam bomo lahko svetovali, katero vrsto pnevmatike kupiti.

Nikoli ne pozabite, da ne glede na vrsto pnevmatik, ki jih uporabljate, je nujno redno preverjati tlak v pnevmatikah. Tudi najboljša pnevmatika, če se ne uporablja pravilno, ne more zagotoviti optimalnih zmogljivosti.

LiveChat
Whatsapp Messenger