Iskanje po dimenzijah

Nakup zimskih pnevmatik

Zimske pnevmatike so zmogljivejše od letnih pnevmatik pri temperaturah pod 7 °C.

Guma zimskih pnevmatik je posebej odporna na mraz in zagotavlja odličen oprijem in stabilnost v najtežjih vremenskih pogojih: poledica, sneg, slabo vreme itd. Pri temperaturah od +7 °C do -40 °C tekalna površina pnevmatike ne otrdi in omogoča varno vo eakline/>

Katere so prednosti zimske pnevmatike?

Poleg posebne gume ima ta pnevmatika globlje kanale tekalne plasti in dodatne lamele, ki zagotavljajo optimalno učinkovitost pri temperaturah pod 7 °C:

 • krajša zavorna pot;
 • boljši oprijem na zasneženi, poledeneli ali spolzki cesti;
 • večja stabilnost;
 • boljša vodljivost;
 • manjše tveganje za akvaplaning.

Kaj pomenita oznaki 3PMSF in M+S ?

Oznaka 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) je edina homologacijska oznaka, ki jamči učinkovitost zimskih pnevmatik in omogoča vožnjo v skladu z zakonodajo, če ta v določenem obdobju predpisuje uporabo zimskih pnevmatik.

Oznaka M+S pomeni "mud" in "snow" (blato in sneg), kar kaže, da so vaše pnevmatike primerne za vožnjo v težkih vremenskih pogojih, čeprav niso certificirane kot "snežne pnevmatike".

Vse pnevmatike 3PMSF so opremljene z oznako M+S.

Ali je mogoče zmanjšati indeks hitrosti zimske pnevmatike?

Da, indeks hitrosti lahko zmanjšate za eno črko v primerjavi z letnimi pnevmatikami. Če imate na primer letne pnevmatike dimenzije 205/55 R16 91V, lahko uporabljate zimske pnevmatike dimenzije 205/55 R16 91H.

Kljub temu pa ne smete spremeniti indeksa nosilnosti.

Katere znamke zimskih pnevmatik kupiti za svoje vozilo?

Zimske pnevmatike izdeluje večina proizvajalcev, zato je tukaj seznam najbolj priljubljenih:

 • Dunlop Winter Response 2
 • Michelin Alpin 5
 • Aeolus SnowAce 2 AW08
 • Kumho WinterCraft WP51
 • Sava Eskimo S3+
 • Goodyear UltraGrip 9
 • Hankook i*cept RS 2 W452
 • Vredestein Snowtrac 5
 • Yokohama W.drive V905
 • Falken Eurowinter HS01
 • Firestone Winterhawk 3
 • Nokian WR D4

Najbolj priljubljene dimenzije:

Snežne verige

Za varno vožnjo na zasneženih cestah, vam nudi LiderPnevmatik širok izbor snežnih verig po nizki ceni.

Ogled snežnih verig

Paket platišča + pnevmatike

Za vaše udobje in vašo varnost, vam nudi LiderPnevmatik pakete zimskih pnevmatik + platišč po zelo nizki ceni.

Ustvariti paket

Naši nasveti

Ko temperatura pada pod 7°C, je potrebno opremiti vozilo z zimskimi pnevmatikami, ki bodo bolj varne in učinkovite.

Ko prve snežinke začnejo padati, cesta pobeli in se spremeni v pravo drsališče. Postane težko ohranjati dober oprijem ceste s klasičnimi pnevmatikami. Da bi se izognili vsem nevšečnostim, morate svoje vozilo opremiti s pnevmatikami, ki so najbolj primerne za ta letni čas: zimske pnevmatike. Kaj so to? Zakaj so koristne? Kako lahko naredite dobro izbiro? Vse vam razložimo v tem vodniku.

Kaj je zimska pnevmatika?

Pravimo, da so pnevmatike certificirane kot "zimske", ko izpolnjujejo vse pogoje za učinkovito in varno uporabo v zimskem obdobju. Konkretno, to so pnevmatike, katerih zmogljivosti v oprijemu ceste so boljše od tistih poletnih pnevmatik, ko je hladno (temperature pod 7°C), ko pada dež, sneg ali je poledica.

Nobena francoska zakonodaja vas ne prisili, da bi v zimskem obdobju vozili s to opremo. Vendar pa je njihova uporaba močno priporočljiva, ko temperature začnejo padati pod 7 stopinj. Zato pomislite na to, da se opremite z njimi, najbolje med oktobrom in marcem, še posebej, če živite v gorskem območju.

Običajno proizvajalci lastnikom vozil svetujejo, da zamenjavo opravijo ob prehodu na zimski čas. V resnici pa se morate predvsem zanašati na vreme.

Kako prepoznati zimsko pnevmatiko?

Zimske pnevmatike so lahko prepoznavne. Verjetno ste že opazili oznako "M+S" na nekaterih pnevmatikah. Ta angleška oznaka (mud + snow) pomeni v slovenščini "blato + sneg". To je obvezna certifikacija za zimske pnevmatike. Najdemo jo tudi na nekaterih modelih poletnih pnevmatik.

Tako vsi izdelki, ki imajo to oznako, niso nujno namenjeni za uporabo v hladnem obdobju. Modeli, ki so resnično prilagojeni zimskim razmeram, so tisti, ki ustrezajo standardu 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flake). Pnevmatike z oznako 3PMSF so posebej zasnovane za prenašanje mraza, snega in poledice. To so torej prave zimske opreme, posebej zasnovane za omogočanje vožnje vašega vozila, ko je vreme hladno in vlažno. Prepoznamo jih po prikazu 3 vrhov gora, ki obdajajo snežinko, vgravirano na njihovih straneh.

Redkejši izdelki, ki nosijo oznako ICE (nordijske pnevmatike), so prav tako prilagojeni ekstremnemu mrazu. Običajno jih najdemo v regijah severne Evrope. Bolj so učinkoviti kot modeli, ki so certificirani 3PMSF. Če želite več informacij o označevanju pnevmatik, lahko preberete naš članek na to temo.

Zakaj uporabljati zimske pnevmatike?

Vožnja s snežnimi pnevmatikami je koristna iz več razlogov. Eden najpomembnejših je varnost vožnje. Zahvaljujoč sestavi njihove gume, zimske pnevmatike ne otrdijo, ko se mraz začuti. Zato zagotavljajo boljši oprijem ceste in zelo dobro zaviranje na cestah, prekritih s snegom ali ledom. Bodisi v ostrih ovinkih ali na ravni stezi, imeli boste zelo dobro udobje vožnje.

Poleg tega uporaba te opreme, prilagojene nizkim temperaturam in snegu, omogoča podaljšanje življenjske dobe vaših poletnih pnevmatik. Te imajo tendenco, da se veliko hitreje obrabijo, ko so obremenjene pozimi. Če jih med tem obdobjem vsako leto hranite na toplem v garaži, boste prihranili.

Različne vrste zimskih pnevmatik in njihova uporaba

Zimske pnevmatike so na voljo v treh različnih razredih. Ločimo modele:

 • Klasične
 • Visoko zmogljive
 • Nordijske ali z žeblji

Da bi naredili pravo izbiro zimske pnevmatike, je pomembno vedeti, kako deluje vsak model.

Klasične zimske pnevmatike

Klasične zimske pnevmatike so tiste, ki imajo osnovno certifikacijo (M+S). Z njihovimi tekalnimi plastmi in številnimi lamelami zagotavljajo boljši oprijem na spolzkih cestah. Dobro se obnesejo pri osebnih avtomobilih, SUV-jih, 4x4 in gospodarskih vozilih.

Za te modele pnevmatik se lahko odločite, če zimske temperature v vaši regiji niso ekstremne. To so običajno najbolj dostopne.

Modeli z visoko zmogljivostjo

Zimske pnevmatike z visoko zmogljivostjo imajo veliko boljše lastnosti kot prejšnje. Na njihovih straneh običajno najdemo oznako 3PMSF.

Z njihovim povečanim oprijemom, te zimske pnevmatike zagotavljajo, tudi pri visoki hitrosti, odličen oprijem ceste. Imajo tudi boljše zavorne zmogljivosti, tako na ledu kot na snegu.

Za te modele pnevmatik se lahko odločite, če so zimske temperature v vaši regiji precej ekstremne. To je zagotovilo, da bo vaše vozilo vsakodnevno uporabno.

Nordijske ali žebljaste pnevmatike

To so modeli zimskih pnevmatik, ki so primerni za najbolj ekstremne zimske razmere (do -40 °C). Zagotavljajo vam popolno obvladovanje vašega avtomobila tudi v razmerah obilne poledice ali zelo debelega snega. Zelo enostavno jih prepoznamo po njihovi tekalni plasti, obloženi s kovinskimi koničastimi deli (med 100 in 500). Prav zaradi teh koničastih delov so tako učinkoviti in se tako dobro oprijemajo ceste.

To so primerni modeli za voznike, ki živijo v geografskih območjih z močnim sneženjem.

Iz varnostnih razlogov ni dovoljeno voziti hitreje od 90 km/h, ko so te zimske pnevmatike nameščene na vozilu. Ta omejitev pade na 60 km/h za tovornjake in vozila, ki prevažajo nevarno blago.

Kateri so drugi kriteriji za izbiro vaše zimske pnevmatike?

Za izbiro učinkovitih pnevmatik ni dovolj, da upoštevate samo svoje potrebe ali svoj proračun. Upoštevati je treba tudi druge bistvene kriterije:

 • Hitrostni indeks;
 • Dimenzije;
 • Oznake evropskih etiket.

Hitrostni indeks

Med zimsko sezono vam zakon dovoljuje uporabo opreme, ki ima nižji hitrostni indeks (manjšo črko) kot pnevmatike, predvidene za vaše vozilo.

Dimenzije

Očitno morate upoštevati dimenzije vaših originalnih pnevmatik, ko se odločate za montažo drugih. To je pravzaprav prva informacija, ki jo morate navesti, da bi naredili svoje naročilo. Kako lahko ugotovite dimenzije vaše pnevmatike? Na njenem boku boste videli napis, podoben temu: 225/55 R17.

Številka 225 predstavlja širino pnevmatike v milimetrih. Oznaka, ki prihaja pred R, je višina, izražena v odstotkih širine. Glede na zadnjo številko (tukaj 17), izraženo v palcih, dobite informacije o notranjem premeru vaše pnevmatike.

Vrednosti, ki jih priporoča proizvajalec, lahko najdete tudi neposredno v priročniku za uporabo vašega avtomobila ali na vratih vozila.

Oznake evropskih etiket

Če želite svoje vozilo opremiti z najboljšimi pnevmatikami za zimo, se morate sklicevati na njihove oznake. Označevanje pnevmatik, ki so naprodaj v Evropi, je postalo obvezno od novembra 2012. Preko teh etiket dobite dragocene informacije o zmogljivostih zimske pnevmatike. Evropske etikete vam dajejo informacije o naslednjih treh značilnostih:

 • Raven hrupa ali hrup kotaljenja pnevmatike (v decibelih);
 • Stopnja oprijema na mokri cesti (od A do F);
 • Odpornost proti kotaljenju (od A do G), ki vpliva na porabo goriva.

Koliko zimskih pnevmatik je treba namestiti za boljše zmogljivosti?

Glede na vaš proračun, se lahko odločite, da boste na svoje vozilo med zimsko sezono namestili samo dve snežni pnevmatiki. To bo že bolje kot nič. Vendar pa za doseganje optimalnih zmogljivosti oprijema in zaviranja na cestah med zimo, je priporočljivo namestiti 4 zimske pnevmatike. To vam bo omogočilo, da se izognete nekaterim težavam z oprijemom ceste, ki so zelo pogoste, ko se na isto vozilo namestijo kolesa različnih vrst.

LiveChat
Whatsapp Messenger