Iskanje po dimenzijah

Stična površina : nevarnost previsokega in prenizkega tlaka

Pnevmatike vašega avtomobila se zdijo velike in se solidno držijo asfalte ? Vendar stična površina vaših pnevmatik pogosto meri le nekaj kvadratnih centimetrov. Nujno je upoštevati nekaj preprostih pravil za varnost , da se ne boste izpostavljali nevarnostim.

Stična povrišina pnevmatike je omejena, tudi v optimalnih razmerah. Zato je potrebno redno preverjanje tlaka pnevmatik. Neprilagojen zračni tlak lahko skrajno spremeni širina stične površine, kot vidite tukaj spodaj :

Tlak moramo redno preverjati, ker nas videz pnevmatik včasih zavaja.


Važna točka je zaostajanje . Kot smo že razložili v našem vodniku, večji je kot zaostajanja, manjša je stična površina pnevmatike. To si lahko ogledamo na shemi tukaj spodaj :


Večji kot zaostajanja omogoča lažje zaviranje. Po drugi strani pa neznansko znižuje velikost stične površine !

Te majhne, na videz neznatne spremembe, lahko povzročijo velike posledice na ponašanje vozila.

Stična površina mora biti zelo pogosto kontrolirana, da bi preprečili verjetnost vodnega klina. Treba je vedeti, da zavisi verjetnost vodnega klina od stične površine, prav tako kot od globine profilov tekalne plasti.

Razmerje med višino pnevmatike in stično površino

Tukaj na sliki lahko vidimo, da je oblika stične površine odvisna od višine pnevmatike, bodisi velike (65, na levi shemi) bodisi majhne (35 na desni shemi).


LiveChat
Messenger