Iskanje po dimenzijah

Kako vskladiščiti neuporabljene pnevmatike ?

Odločili ste se za nakup zimskih pnevmatik ? Pripravljeni za zimo in za vožnjo na poledenelih cestah ?

Kje pa vskladiščiti pnevmatike med dvema dobama uporabe ? Preprosteje je reči, kam ne spadajo : ne v otrokovo sobico (zaradi tveganja predrtja), ne v kuhinjo (zaradi mastnih stvari in visokih temperatur), tudi ne v kopalnico (zaradi vlažnosti), kot najti ustrezno skladišče.

Tukaj boste našli seznam pogojov, ki jih morate upoštevati za najboljše shranjevanje.

Pnevmatike niso izdelane za dolgotrajno skladiščenje. Praviloma bo skladiščenje v slabih razmerah poškodovalo gume v dobi nekaj mesecev.

Skladiščenje demontiranih gum

Pnevmatike vskladiščimo v temnem hladnem prostoru ( zaradi vpliva ozona, ki napada zmes). Ventilacija mora biti dobra, brez vetra.

Klet ali delavnica sta bolj priporočljiva, kot podstrešje ali garaža, kjer so temperaturne razlike previsoke.

Pnevmatike morajo ostati v vertikalnem položaju, da bi preprečili deformacije in olajšali montiranje. Ne smejo biti obešene ali položene na bok.


Če spravite gume z belimi napisi, je potrebno preprečiti razlivanje črne zmesi na njih, torej položite bele napise na druge bele napise.

Možno je polaganje pnevmatike v vrečko, pazite, da ostane čim manj zraka, da bi ščitil gumo proti vlažnosti in proti prahu.

Za skladiščenje morajo biti pnevmatike na pol prazne .

Pred montažo, skrbno preglejte notranjost gume, ker vlažnost lahko poškoduje kovinske dele in bi drobci delov zamašili zračni ventil.

Potrebno je redno obračati demontirane gume, da se gume ne bi izravnale na enem boku.

Skladiščenje koles

Skladiščenje pnevmatik, fiksiranih na platiščah, je dosti boljši način kot prejšnji. Vendar je potrebno imeti nadomestna platišča. V tem primeru je potrebno skladiščenje na boku in ne navpično. V nasprotju z gumami brez platišč, jih lahko obešamo.


Prednost : gume se ne deformira med skladiščenjem.

Potrebna je tudi redna rotacija kolesa, da se ne bi izravnala.

Je lahko uporabiti pnevmatiko, ki se je izravnala ?

Izravnanje po slabem skladiščenju se da običajno popraviti z ogrevanjem gume. Toda, če je izravnanje posledica dolge dobe brez rotacije pnevmatike ( več kot 6 mesecev), lahko škoda postane nepopravljiva.

Nekatere gume so bolj občutljive :

  • Visokozmogljive pnevmatike z visokim indeksom hitrosti tvegajo večje izravnavanje zaradi elastičnosti materiala, ki jih sestavljajo.
  • Pnevmatika z ozkim profilom je podvržena istemu tveganju.
  • Če je pnevmatika montirana na platišču , mora biti polnjena na priporočen tlak, da postane odpornejša.

Za vse te primere, je nujno označevanje pnevmatik ( spredna leva, spredna desna...), da bi upoštevali varnostna navodila za rotacijo pnevmatik.

Skladiščenje pnevmatik , montiranih na vozilih

Da ne bi prehitro uničili pnevmatike, je protebno sneti pnevmatike iz avta, ker med skladiščenjem ne prenašajo teže vozila, za to položite vozilo na kline. Če to bi bilo možno, povišajte tlak pnevmatike na 25% in premestite vozilo po treh mesecih.

Ta premestitev vozila je nujna, da se ne bodo pnevmatike izravnale.


LiveChat
Messenger