Iskanje po dimenzijah

Menjava kolesa avtomobila

Bodisi po predrtju bodisi za menjavo vaših zimskih koles, je koristno poznati, kako se kolo zamenja, da ne bi zgubljali časa na robu ceste, kjer je zmeraj nevarno.

Če morate zamenjati gumo ob cesti, si oblecite vaš odsevni jopič, prižgite varnostne utripalke in položite vaš varnostni trikotnik 30 do 40 m pred vozilom.

Za menjavo gume, sledite navodilu :

 1. Ustavite vozilo na ravni podlagi. Nikoli ne zamenjavajte gume v klancu, ker bi se vozilo lahko sam premaknilo.
 2. Poleg tega, se izogibajte mehki podlagi, kot je to zemlja. Pod težo avta, bi se dvigalka pogreznila v zemljo. Če nimate druge izbire, lahko položite dovolj veliko in solidno desko pod dvigalko.
 3. Zategnite ročno zavoro in dajte sklopko v prvo brzino ( ali postavite na "parkirišče", če je sklopka avtomatska).
 4. Najprej odstranimo okrasne pokrove na kolesu.
 5. Sedaj s ključem pričnemo odvijati vse vijake na kolesu. Vrtimo v nasprotni smeri urinega kazalca. Pri tem jih ne odvijemo do konca, ampak samo toliko, da premagamo največjo silo.
 6. Za privijanje vijakov, uporabite ključ za odvitje vijakov, ki ga imate v prtljažniku, poleg nadomestnega kolesa.
 7. Položite dvigalko čim bliže kolesu, ki ga želite zamenjati, in sicer na posebej ojačan prostor, predvidenega za dvigalko. Pazite, da stoji dvigalka pokonci in se ne poveša.
 8. Pričnite vrteti vijak dvigalke, da se sproži dvigovanje avtomobila, dokler se kolo ne odtrga od tal. Če zamenjate predrto kolo, ne pozabite, da bo montirano nadomestno kolo, večje, ker je napumpano. Za to dvignite vozilo za nekaj cm višje.
 9. Sedaj do konca odvijete vijake in jih odstranite. Če se kolo s težavo odstrani iz osi zaradi rje, rahlo udarite po kolesu, da ga boste spravili iz platišča.
 10. Položite kolo pod vozila, da bi kolo nosilo težo vozila v primeru če dvigalka odpove. Če bi vozilo padlo po tleh, bi bilo popravilo poškodovanega platišča veliko cenejše, kot popravilo zlomljene osi.
 11. Položite nadomestno kolo na os. Ko bo kolo stabilno, vstavite nazaj vse vijake, brez pretiravanja do njihovega blokiranja. Pazite, da so vijaki čisti, brez slehernih sledov peska ali proda.
 12. Privijte vijake s pomočjo križnega ključa, za to pa sledite določenemu redu za privijanje vijakov platišča. Ni potrebno preveč priviti, ker bi to lahko spravilo vozilo iz ravnotežja.
 13. S pomočjo dvigalke na rahlo spustite vozilo na tla. Potem pa dvigalko odstranite in jo spravite.
 14. Privijte vijake še enkrat s križnim ključem. Ne privijajte vijakov z nogo. Ročno privijanje zadostuje. Če bi bilo privijanje premočno, bi lahko poškodovali platišče in celo samo os. Poleg tega, pa bi prišlo do težav pri naslednjem odvijanju.
 15. Namestite nazaj okrasne pokrove, če je potrebno.
 16. Spravite predrto kolo v prtljažnik in prav tako drugo orodje.

Končali ste z menjavo vašega kolesa in vaša vožnja se lahko nadaljuje !

Če ste zamenjali kolo po predrtju, morate vedeti, da nadomestno kolo ni predvideno za dolge vožnje. Pomislite na popravilo gume ali jo čimprej nadomestite.


LiveChat
Messenger