Iskanje po dimenzijah

Nakup pnevmatik za počitniško prikolico

Pnevmatike za počitniške prikolice morajo biti robustnejše od klasičnih pnevmatik. Pri njih uporabljamo ojačane pnevmatike tipa C, na primer: 215/65 R16C 109R. Priporočamo, da zaradi zagotavljanja varnosti pnevmatike zamenjate najmanj vsakih šest let.

Ko počitniške prikolice ne uporabljate, vam svetujemo upoštevanje naslednjih nasvetov za preprečevanje deformacij trupa pnevmatik:

 • Pnevmatike zamenjajte s posebnimi podporami, namenjenimi daljšemu stanju na mestu.
 • Počitniško prikolico lahko dvignete tudi z dvigali do te mere, da se pnevmatike dvignejo s tal.
 • Lahko pa prikolico dvignete in pred hrambo za četrt obrata spremenite položaj pnevmatik /ul>

  Kakšen je primeren tlak za pnevmatike počitniške prikolice?

  Če primeren tlak ni naveden v priročniku proizvajalca prikolice, vam svetujemo, naj bo tlak v ojačanih pnevmatikah tipa C med 3 in 3,5 bar. Če pa je tlak določen v priročniku proizvajalca, vam priporočamo, da ga upoštevate.

  Ali je treba dodatno napolniti zadnje pnevmatike za vleko počitniške prikolice ali priklopnika?

  Zadnje pnevmatike lahko dodatno napolnite za 0,4 bar v primerjavi z običajno uporabo pnevmatik. Pnevmatike se zaradi tega ne bodo deformirale.

  Katere pnevmatike kupiti za počitniško prikolico?

  • Michelin Agilis +
  • Hankook Vantra LT RA18
  • Goodyear Efficientgrip Cargo
  • Bridgestone Duravis R660
  • Michelin Agilis Crossclimate
  • General Tire Eurovan A/S 365
  • Nokian Cline VAN
  • Linglong GreenMax VAN
  • Apollo Altrust All Season
  • Achilles Multivan

Najbolj priljubljene dimenzije:

Karavan, kot vsako drugo vozilo, mora biti opremljen s kakovostnimi pnevmatikami. To je pomembno, da voznik lahko dobro občuti volan. Kvaliteta pnevmatik vpliva tudi na vodljivost vozila. Izbor karavanske pnevmatike mora biti zato skrbno premišljen, saj od tega odvisita vaša varnost in udobje vožnje. V tem vodniku vam Liderpnevmatik.si ponuja praktične nasvete za izbiro karavanskih pnevmatik in za podaljšanje njihove življenjske dobe.

Kako prepoznamo karavansko pnevmatiko?

Zaradi svoje velike velikosti je karavana zasnovana za prenašanje večjih obremenitev kot majhna vozila. Njene pnevmatike so izpostavljene velikim pritiskom in so zato drugačne od klasičnih modelov. Pnevmatike karavanov se lahko enostavno prepoznajo po oznaki "C", ki se nahaja na njihovem boku. To je indikacija, ki potrjuje, da so primerne za prenašanje zelo velikih obremenitev na dolgih potovanjih. Pnevmatike s to vrsto oznake se uporabljajo na karavanah, avtodomih in dostavnikih.

Na karavano je mogoče namestiti tudi pnevmatike za avtodome. Ti modeli, prilagojeni avtodomom, prenesejo veliko večje obremenitve. To so najboljše rešitve, če želite imeti zelo veliko varnostno rezervo.

Kdaj zamenjati karavanske pnevmatike?

Velika večina strokovnjakov se strinja, da je življenjska doba karavanskih pnevmatik približno 6 let. Zato svetujejo, da jih v tem času zamenjate. Vendar pa je zamenjava lahko potrebna že, ko je pnevmatika obrabljena. To se lahko zgodi kadarkoli. Uporaba vozila in način, kako je vzdrževano, sta tudi pomembna dejavnika za dolgo življenjsko dobo pnevmatik. Tukaj je nekaj indikacij, ki vam bodo pomagale odločiti, ali je primerno zamenjati pnevmatike ali ne.

Starost

Starost koles je pomemben indikator. Starost tukaj ne pomeni trajanja uporabe, ampak mora biti določena na podlagi datuma izdelave. Ta informacija je napisana na boku pnevmatik. To so zadnje štiri številke kode DOT.

Ne glede na to, ali se vozilo pogosto uporablja ali ne, se pnevmatike s starostjo poslabšajo. Po določenem času guma izgubi učinkovitost, zato je pomembno redno preverjanje pnevmatik.

Globina tekalne plasti

Tukaj je zanesljiv indikator, ki vam omogoča, da sprejmete pravo odločitev. Poleg trajanja uporabe lahko več drugih dejavnikov povzroči poslabšanje karavanskih pnevmatik:

 • Podprte obremenitve;
 • Sonce;
 • Stanje cest;

K tem različnim elementom lahko dodamo tudi trajanje neuporabe. Dejansko dolgotrajna neuporaba spodbuja bolj napredno obrabo delov tekalne plasti pnevmatik, ki so v stiku s tlemi. To povzroča nesorazmerno poslabšanje teh pasov. To je eden od razlogov, ki lahko spodbudi njihovo zamenjavo.

Povprečna globina tekalne plasti pnevmatik, ki jih trenutno ponuja večina proizvajalcev, je 8 mm. Ko doseže 3 mm, je priporočljivo zamenjati kolesa. Nikakor ne čakajte na mejo 1,6 mm, ki jo zahteva zakon. Zakaj? Guma takšne debeline je že izgubila svojo zmogljivost pri zaviranju. Bolj ko odlašate z zamenjavo, večje so možnosti za nesrečo.

Ne zanemarjajte tudi drugih znakov staranja: razpoke, reze, pokanje…

Izguba tlaka

Če ste navajeni na vožnjo s karavano, potem veste, da njene pnevmatike običajno izgubijo med 1 in 2 PSI na mesec: to je normalno. Vendar, če ta številka doseže 50 PSI ali več, je to slab znak. Karavanske pnevmatike, ki nenormalno izgubljajo tlak, lahko otežijo vožnjo. Zato redno opravljajte potrebne preglede, še posebej pred vsako vožnjo. Če so izgube preveč redne in velike, je čas, da razmislite o zamenjavi.

Kako uspešno izbrati karavanske pnevmatike?

Najpomembnejši kriteriji, ki jih je treba upoštevati pri nakupu karavanske pnevmatike, so:

 • Dimenzije;
 • Indeks obremenitve;
 • Hitrostni indeks;
 • Izbira znamke.

Dimenzije se razlikujejo glede na proizvajalce. Zato morate izbrati pnevmatike, ki imajo enake dimenzije kot originalni modeli. To velja za dimenzijo, pa tudi za indeks obremenitve in hitrosti. Vožnja s pnevmatikami z neprimernim indeksom obremenitve je zelo nevarna. Vaše pnevmatike lahko počijo, če teža vozila presega, kar lahko prenesejo.

Kako najti te različne informacije?

Ne veste, kako prebrati te različne vrednosti na pnevmatiki? Preglejte bok in opazili boste napis v tej obliki: 205/55RC16 91V.

Številka 205 predstavlja širino (torej velikost) v milimetrih. 91 označuje indeks obremenitve in pomeni, da pnevmatika ne more prenesti teže nad 615 kg pri največji hitrosti. Hitrostni indeks je označen s črko (tukaj V). Z iskanjem s temi kriteriji boste našli modele karavanskih pnevmatik, ki ustrezajo vašemu vozilu.

Upoštevajte, da so to klasične oznake za kolesa, ki se namestijo eno za drugim. Na nekaterih karavanah se namestitve izvajajo 2 na 2 (govorimo o dvojni montaži). V tem primeru imajo karavanske pnevmatike, ki jih je treba namestiti, dvojne indekse. Vzemimo ta primer: 195/50R15 104/102R. To pomeni, da je za enojno montažo dovoljena obremenitev 850 kg (indeks 102). Medtem ko je za dvojno montažo dovoljena obremenitev 900 (104) kg.

Najpomembnejše je, da izbrani indeks hitrosti in obremenitve ustreza predpisom in ustreza navodilom proizvajalca.

Katero karavansko pnevmatiko izbrati glede na letni čas?

Izbira pnevmatik je odvisna tudi od obdobja, v katerem nameravate kampirati. Če na primer želite oditi v gore ali potovati v zimskem času, morate izbrati specifične pnevmatike. Opremite svoje vozilo s pnevmatikami, označenimi z M+S (Mud and Snow) in homologiranimi 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake). Njihova uporaba ni obvezna v Franciji, za razliko od drugih držav (na primer Nemčije), vendar je močno priporočljiva. Zasnovani so tako, da vam zagotavljajo boljši oprijem na tleh v hladni sezoni. Tako optimizirajo udobje na cesti in zmanjšujejo tveganje za zdrs.

Kako podaljšati življenjsko dobo karavanskih koles?

Dobro je obvladati kriterije za izbiro karavanskih pnevmatik. Toda še bolje je vedeti, kako jih uporabljati, da trajajo dolgo. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali.

Nikoli ne vozite s kolesi, katerih tlak je nenormalen. Lahko jih napolnite z dušikom, da zmanjšate izgube. Zelo pomembno je, da spoštujete priporočene vrednosti glede idealnega tlaka za karavanske pnevmatike: med 3 in 4,5 bara. Priporočljivo je povečanje za 0,3 bara, da se kompenzira hitra izguba, če nameravate potovati daleč.

Če želite vozilo za dalj časa parkirati, uporabite dvigala, da ga dvignete, da bi razbremenili tekalne plasti (lahko uporabite tudi druge posebne kovinske nosilce). Enkrat na mesec naredite četrtino obrata vsem štirim pnevmatikam, da se ne deformirajo.

Naš izbor karavanskih pnevmatik

Da bi vam pomagali pri izbiri, Liderpnevmatik.si ponuja izbor visoko zmogljivih izdelkov. V našem katalogu najdete naslednje modele:

 • Agilis + od Michelin ;
 • Vantra LT RA18 od Hankook ;
 • Duravis R660 od Bridgestone ;
 • EfficientGrip Cargo od Goodyear…

Nokian Cline Van, Achilles Multivan, General Tire Eurovan A/S 365, Michelin Agilis Crossclimate in Apollo Altrust All Season so tudi zmogljivi modeli karavanskih pnevmatik, ki jih boste našli pri nas.

Model Vantra LT RA18 od Hankook je eden najbolj zahtevanih s strani naših strank. Ponuja zelo dobro stabilnost in optimalno varnost, hkrati pa prenaša težke obremenitve. Agilis + od Michelin je tudi zelo zmogljiv, tudi na mokrem asfaltu.

Kaj je treba zapomniti?
Karavanske pnevmatike se prepoznajo po oznaki "C" ali "CP" na njihovem boku. Tlak in obrabo je treba redno preverjati.

LiveChat
Whatsapp Messenger