Iskanje po dimenzijah

Nakup pnevmatik za avtodom

Pnevmatike za avtodome imajo na bočnici oznako CP. Njihova posebna zasnova omogoča večjo odpornost na obremenitev ter daljšo trajnost v primerjavi s klasičnimi pnevmatikami.

Bodite pozorni na ustrezen tlak v pnevmatikah. Prenizek tlak v pnevmatikah pomeni, da bodo prenesle manjšo obremenitev kot pri ustreznem tlaku. To lahko pri težjih vozilih, kot so avtodomi, povzroči nepopravljive poškodbe tekalne površine pnev reakline/>

Ali je treba pri avtodomu dodatno napolniti zadnje pnevmatike?

Pnevmatike z oznako CP na zadnji osi avtodoma prenesejo dodatno polnjenje 0,75 bar. Če nimate posebnih navodil v priročniku proizvajalca, lahko sprednje pnevmatike napolnite do 4,75 bar, zadnje pa do 5,5 bar. Tekalna površina pnevmatik z oznako CP se ne bo deformirala, saj lahko te pnevmatike zaradi svoje zasnove prenesejo višji tlak.

Katere pnevmatike kupiti za avtodom?

 • Michelin XC Camping
 • Michelin Agilis Camping
 • Michelin Agilis Alpin
 • Pirelli Camper L6
 • Pirelli Chrono Camper
 • Pirelli Carrier Camper
 • Continental VancoCamper

Najbolj priljubljene dimenzije:

Odpraviti se na avanturo in si privoščiti dobre izlete med počitnicami, je sveti gral za vse ljubitelje potovanj in lepih destinacij, ki potujejo s kampiranjem. Da ne bi ostali obtičali ob cesti in čakali na prihod vlečnega vozila, je bolje, da dobro preverite stanje vaših pnevmatik. Opremljanje z ustreznimi in dobrimi pnevmatikami je najmanj, kar lahko storite, da potujete brezskrbno. V tem vodiču, ki vam ga ponuja Liderpnevmatik.si, odkrijte koristne nasvete za pravilno izbiro pnevmatik za vaš avtodom in dolgotrajno izkoristite vašo naložbo.

Zakaj ne uporabljati klasičnih pnevmatik za avtodom?

Avtodom je težji od običajnih osebnih avtomobilov. Ta vsestransko prevozno sredstvo je tudi opremljeno za bivanje na poti (kuhinja, kopalnica, stranišče...). Zato je nujno, da ima kolesa, ki so sposobna prenesti težke obremenitve.

Zaradi tega so proizvajalci razvili bolj vzdržljive in odporne pnevmatike. Avtodom, ki spada med gospodarska vozila, je privzeto opremljen s pnevmatikami, ki nosijo oznako C. To so homologirane pnevmatike, priporočene za gospodarska vozila in kombije. Vendar avtodomi prenesejo veliko večje obremenitve kot te kategorije vozil. Zato je bolj smiselno izbrati ojačane pnevmatike, ki nosijo oznako CP.

Dejansko se pnevmatike za avtodome, označene s CP, veliko bolje prilagajajo obremenitvam, ki jih nalaga to počitniško vozilo, katerega teža lahko doseže 3,5 tone. Ne samo, da prenesejo večji pritisk (do 5,5 bara), ampak omogočajo tudi varno vožnjo na dolgih potovanjih. To je torej idealna izbira.

Kako izbrati pnevmatike za vaš avtodom?

Pnevmatike za avtodome so na voljo v številnih različicah: velikosti, hitrostni in obremenitveni indeksi, znamke... Zato modela ne izberemo naključno. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati model pnevmatike, ki se bo popolnoma prilegal vašemu avtodomu.

Dimenzije pnevmatik avtodoma

Da ne bi kupili prevelikih ali premajhnih pnevmatik za vaše vozilo, vas lahko vodi napis, ki se nahaja na strani vaših pnevmatik. Predstavljen je na naslednji način: 195/65 R15 91V (to je primer).

Številka 195 predstavlja širino pnevmatike v milimetrih. Številka 65 je njena višina, izražena v odstotkih širine. Črka R pomeni, da je radialnega tipa. Torej si oglejte ta napis in naročite modele z enakimi dimenzijami.

Indeks obremenitve in hitrosti

Vsi avtodomi niso enake velikosti. Medtem ko nekatera vozila lahko tehtajo več kot 3,5 tone, so druga veliko lažja. Pnevmatike, ki ne morejo prenesti teže vozila, lahko počijo med vožnjo in ogrozijo vaše življenje. Da bi se temu izognili, upoštevajte indeks obremenitve, ki ga priporoča proizvajalec, pri izbiri.

Indeks obremenitve je teža (v kg), ki jo lahko pnevmatika prenese. Upoštevati je treba tudi indeks hitrosti. Ta konstanta je največja hitrost, pri kateri lahko pnevmatika vozi v dobrih pogojih.

Kje lahko najdemo vrednosti teh dveh indeksov? Še vedno upoštevajmo zgoraj omenjeni primer. Število, ki predhaja črko V (91), označuje indeks obremenitve. Indeks 91 pomeni, da kolo ne more prenesti več kot 615 kg.

Indeks hitrosti je predstavljen z eno ali več črkami (tukaj V, kar pomeni, da hitrost pnevmatike ne sme presegati 240 km/h). Za več podrobnosti o teh dveh parametrih si oglejte naš vodič o indeksih obremenitve in hitrosti.

Privoscite si zimske pnevmatike za zimo

Zima in njene omejitve so neizogibne. Če se morate z avtodomom premikati v tej sezoni, boste morali njegova kolesa opremiti z zimskimi pnevmatikami. To je posebna kategorija pnevmatik, ki jo lahko enostavno prepoznamo po oznaki 3PMSF (snežinka, obdana s tremi gorskimi vrhovi) na strani.

Zimske pnevmatike so zasnovane za prenašanje težkih pogojev hladnih sezon. Zagotavljajo večjo varnost pri vožnji in preprečujejo izlet iz ceste ter drsenje. Uporaba pnevmatik 3PMSF ni obvezna v Franciji. Vendar pa zakon v nekaterih evropskih državah (na primer v Nemčiji) zahteva njihovo uporabo v zimski sezoni na zasneženih ali poledenelih cestah.

Pnevmatike za vse sezone, dober kompromis za celo leto

Če ste nomad in vozite vse leto, boste ugotovili, da so pnevmatike All Season bolj praktične. Vsestranske se optimalno prilagajajo omejitvam asfalta poleti in zahtevnim terenom. Te pnevmatike se dobro upirajo mrazu in nudijo zadovoljive zmogljivosti. Vendar pa modeli 4S niso zasnovani za prenašanje učinkov ekstremne zime. Pozimi bodo manj učinkoviti kot zimske pnevmatike, poleti pa bo enako, če jih primerjamo s klasičnimi pnevmatikami za avtodome. Vendar, če se ne odpravljate v gore in na zelo poledenele poti med hladnimi sezonami, je to dober kompromis.

Kdaj morate zamenjati kolesa za avtodom?

Zelo težko je biti kategoričen glede življenjske dobe pnevmatik avtodoma. Upoštevati je treba več parametrov, zlasti pogostost uporabe, prevožene ceste, vzdrževanje...

Upoštevati je treba:

 • Stanje gume (če je suha ali popolnoma siva, ni več učinkovita);
 • Stopnjo obrabe pnevmatike (indikator obrabe je dosežen);
 • Datum izdelave kolesa (naravna obraba se povečuje in zmogljivosti se s časom močno zmanjšujejo) …

Če želite izvedeti, kako prebrati datum izdelave pnevmatike, si lahko preberete naš članek o DOT pnevmatik.

Poleg tega zakon zahteva zamenjavo pnevmatike, ko doseže indikator obrabe. Če imate dvome, naj profesionalni mehanik pregleda kolesa vašega vozila, da vas bo lahko usmeril.

Kako podaljšati življenjsko dobo pnevmatik avtodoma?

Ocenjuje se, da se avtodom v povprečju uporablja 17-krat na leto. Kljub temu veliko lastnikov avtodomov zanemarja vzdrževanje vozila. To je vendarle nujno za dolgo življenjsko dobo vseh avtomobilov. Kaj storiti, da preprečimo prezgodnjo obrabo pnevmatik avtodoma in podaljšamo njihovo življenjsko dobo? Morate:

 • Redno preverjati tlak v pnevmatikah, da ne bodo premalo napolnjene ali preveč napolnjene med vožnjo;
 • Vedno preverite pred odhodom na pot, da je obremenitev pravilno razporejena po vozilu…

Tukaj je še en nasvet, ki ga lahko poskusite: zamenjava prednjih in zadnjih koles. Ker opravljajo tako pogonske kot krmilne funkcije, se sprednja kolesa na splošno obrabijo hitreje. Zamenjava z zadnjimi vsakih 10.000 kilometrov lahko resnično podaljša njihovo življenjsko dobo. Prepričajte se, da spoštujete indekse obremenitve.

LiveChat
Whatsapp Messenger