Iskanje po dimenzijah

Nakup motokros/trial pnevmatik

Spletna stran LiderPnevmatik.si vam ponuja zelo veliko izbiro "pnevmatik za motokros/trial". Analiziramo cene konkurenčnih ponudnikov in pripravimo ponudbo, primerljivo z najnižjo ceno, zato da naši kupci kupujejo po najugodnejših cenah.

Brezplačna dostava že ob nakupu prve pnevmatike za motorno kolo v naši spletni trgovini.

Katere so najboljše motokros/trial pnevmatike?

 • Pirelli Scorpion Rally STR
 • Pirelli Scorpion MX Extra X
 • Dunlop Geomax MX51 Medium Terrain
 • Maxxis M7320 Trialmaxx
 • Vee Rubber VRM140
 • Metzeler MCE 6 Days Extreme
 • Mitas C02
 • Pirelli MT21 Rallycross
 • Pirelli MT15 Mandrake
 • Mefo Sport Mfc 12 Stone Master
 • Mefo Sport Mfe 99 Explorer
 • Michelin Cross AC-10 Rear
 • Michelin Trial Competition X 11

Najbolj priljubljene dimenzije:

Za varno vožnjo z motokrosom ali trialom in povečanje možnosti za zmago so kakovostne pnevmatike del nujne motociklistične opreme. Ti pripomočki so bistveni za dobro upravljivost vašega dvokolesnika, saj zagotavljajo stik s tlemi. Da bi vam pomagali pri izbiri, je Liderpnevmatik.si za vas pripravil nekaj nasvetov in praktičnih trikov, ki jih boste odkrili v tem vodniku za nakup motokros/trial pnevmatik.

Kako prepoznati motokros/trial pnevmatike?

Nove pnevmatike za motokros in trial so značilne po prisotnosti čepov na površini tekalne plasti. Te gumene izbokline omogočajo dober oprijem na cesti, ne glede na njeno tehničnost. Za razlikovanje motokros pnevmatike od enduro pnevmatike je dovolj, da natančno preverite velikost njihovih čepov. Tisti na kolesih, ki se običajno uporabljajo za motokros in trial, so večji. Vendar pa ni redko videti motocikliste, ki svoj motokros opremijo z enduro pnevmatikami. Te ponujajo boljši oprijem na kotih.

Kdaj zamenjati motokros/trial pnevmatiko?

Tudi če ste izbrali najboljše pnevmatike in imajo dobro življenjsko dobo, je njihova zamenjava lahko nujna v dveh situacijah: ko so obrabljene in po več predrta pnevmatika.

Vaše pnevmatike so obrabljene

Na splošno je življenjska doba pnevmatik, ki jih uporabljamo za motokros ali trial, 4 leta. Vendar pa se bodo gume, če redno vozite, verjetno obrabile veliko hitreje.

Prvi element, ki ga morate upoštevati pri ocenjevanju stopnje obrabe vaših pnevmatik, je stanje njihovih čepov. Če so popolnoma zaobljeni na koncu, to pomeni, da so vaše gume obrabljene. Prav tako, ko so vaši čepi resno poškodovani (ali se začnejo trgati eden za drugim), morate čim prej zamenjati pnevmatike. Uporaba pnevmatik, katerih čepi so zaobljeni ali manjkajo, vas izpostavlja različnim tveganjem, odvisno od vrste terena, po katerem vozite, še posebej v ovinkih. Ne glede na vrsto pnevmatik, posledice teh oblik obrabe običajno vključujejo izgubo oprijema koles. Zavorne ploščice ne morejo več opravljati svoje vloge in to podaljša zavorno pot. Prav tako boste težje nadzorovali svoj motocikel.

Bledenje in razpoke so tudi znaki, ki kažejo, da je motokros/trial pnevmatika obrabljena in jo je treba zamenjati. Te znake opazimo, ko je guma stara ali ko je bila dolgo časa zapuščena v slabih pogojih. Razpoke na tekalni plasti se običajno pojavijo na podnožju čepov. Vendar se postopoma širijo proti stranicam pnevmatike. Kar zadeva bledenje, se to kaže kot zatemnitev črne barve pnevmatike, ki potem postane siva.

Vse pnevmatike, ki kažejo te znake, lahko počijo, če jih še naprej intenzivno uporabljate.

Poleg tega, ko opazite, da je obraba vaših pnevmatik neenakomerna, to pomeni, da so nekateri deli bolj obrabljeni kot drugi, morate takoj razmišljati o zamenjavi. Gre za vašo varnost! Priporočljivo je, da skupaj zamenjate sprednjo in zadnjo pnevmatiko, da boste imeli najboljšo izkušnjo vožnje.

Po več predrta pnevmatika

Ker se motokros in trial večinoma izvajata na neravnih terenih ali terenih, polnih ovir, so predrta pnevmatika pogosta. Zelo pogosto je mogoče, če je predrta pnevmatika manjša na dobri pnevmatiki, zamašiti luknjo in jo še nekaj časa uporabljati. Vendar pa je po več predrta pnevmatika in torej večkratnih popravilih najboljša rešitev za preprečevanje neprijetnih presenečenj preprosto zamenjava koles. To velja tudi, če imate motokros pnevmatike, ki delujejo z zračnico.

V nekaterih primerih je lahko zamenjava pnevmatike potrebna že po eni predrta pnevmatika (ko je odprtina prevelika, na primer).

Kateri so kriteriji, ki jih je treba upoštevati pri izbiri motokros/trial pnevmatik?

Pravilna izbira motokros/trial pnevmatik je ključna za dobre rezultate na progi in za vašo varnost.

Dimenzije pnevmatik

Pomembno je, da bodo nove pnevmatike, ki jih boste izbrali za svoj motocikel, spoštovale dimenzije, ki jih priporoča proizvajalec. Uporaba prevelikih ali premajhnih koles je močno odsvetovana, saj lahko to povzroči neželene učinke na vodljivost motociklov. Da bi se izognili težavam, preprosto izberite pnevmatike, ki imajo enake dimenzije kot vaše originalne pnevmatike (če je to prvič, da menjate kolesa).

Te informacije boste našli na strani vaših starih koles. Običajno so predstavljene takole: 140/80-18 70 M. Te različne vrednosti predstavljajo:

 • Širino kolesa v milimetrih;
 • Razmerje med višino stranice pnevmatike in njeno širino;
 • Premer pnevmatike, izražen v palcih;
 • Indeks obremenitve, ki mu sledi indeks hitrosti (tukaj 70 M).

Če se iz praktičnih razlogov odločite za nakup pnevmatik, katerih dimenzije se razlikujejo od dimenzij vaših originalnih pnevmatik, se vseeno prepričajte, da se ne oddaljite preveč. Pravilno se pozanimajte vnaprej, da boste vedeli, v kakšni meri bo sprememba dimenzij mogoča.

Vrsta terena, po katerem pogosto vozite

Da boste lahko v celoti uživali na vsakem od vaših naslednjih izletov z motociklom, morajo biti vaša nova kolesa nujno prilagojena vrsti terena, po katerem najpogosteje vozite. Če uporabljate pnevmatike, ki niso prilagojene vašemu terenu, se bodo hitro obrabile in jih boste morali pogosto menjati.

Tako boste, če veliko vozite po suhem terenu, morali izbrati trde gume, da boste lahko vozili brez težav. Če pa večinoma prečkate mokre poti, boste morali izbrati mehke gume. Te vam bodo omogočile dober oprijem in dobro nadzorovanje obnašanja vašega motocikla.

Obstajajo tudi mešane pnevmatike, ki niso preveč mehke niti preveč trde, in se zelo dobro prilagajajo vsem vrstam terenov. Lahko jih uporabljate, ne glede na vašo stopnjo obvladovanja.

Na koncu so na voljo tudi motokros pnevmatike, posebej zasnovane za dobro delovanje v blatu. Če pogosto vozite po blatnih progah, potem se morate obrniti na ta kolesa. Prepoznamo jih po označbi MS (ali M+S), ki jo nosijo na strani.

V primeru dvoma ne oklevajte in se posvetujte z izkušenimi motociklisti in ljubitelji dirkanja. Lahko nas tudi kontaktirate za več informacij.

Homologacija

Motokros in trial sta off-road disciplini, ki se ne izvajata na cestah, odprtih za promet. Vendar pa, če iz kakršnega koli razloga želite voziti svoje dvokolesno vozilo na teh cestah, potem morate izbrati opremo, ki je homologirana s strani FIM. To oznako pogosto najdemo na strani enduro pnevmatike.

Če nimate homologacije FIM, lahko izberete pnevmatike, ki imajo številko DOT. Tudi te so dovoljene na cestah, odprtih za promet.

Kako namestiti motokros/trial pnevmatike?

Ni se vam treba bati montaže tega tipa pnevmatik velikih znamk, kupljenih pri Liderpnevmatik.si. Poleg prodaje pnevmatik vam za pomoč ponujamo našo mrežo partnerskih strokovnjakov. Več kot 200 delavnic je na voljo po vsej Sloveniji. Izbrati morate le najbližjega strokovnjaka, ki bo prevzel vaše naročilo, montažo pnevmatik z pravilnim tlakom zraka in uravnoteženje. Ta storitev vam je na voljo po najboljših cenah.

Kaj je treba zapomniti? Pri izbiri pnevmatik, prilagojenih za motokros ali trial, je pomembno, da upoštevate nekatere elemente, kot so dimenzije vaših originalnih koles in vrsta terena, ki ga pogosto prečkate. Preverjanje prisotnosti homologacije je prav tako pomembno, če želite občasno voziti po cestah, odprtih za promet. Pri Liderpnevmatik.si lahko izbirate v katalogih priznanega proizvajalca, kot je Pirelli. Modela Pirelli Scorpion Rally STR in Pirelli Scorpion MX Extra X sta popolna primera. Naročite tudi po potrebi pnevmatiko Dunlop (kot je Dunlop Geomax MX51 Medium Terrain), pnevmatiko Michelin ali Maxxis.

LiveChat
Whatsapp Messenger