Iskanje po dimenzijah

Nakup pnevmatik tipa run flat na spletu

Zahvaljujoč pnevmatikam tipa "run flat" (praznovozne pnevmatike) lahko nemoteno nadaljujete vožnjo, saj vam tehnologija "run flat" kljub predrtju pnevmatike omogoča še 80 km vožnje s hitrostjo 80 km/h. S to vrsto pnevmatik smejo biti opremljena samo vozila, homologirana za tehnologijo "run flat". Proizvajalci uporabljajo različne oznake za pnevmatike tipa "run flat": ZP pri Michelinu, RFT in EXT pri Bridgestonu, HRS pri Hankooku, DSST pri Dunlopu, SSR pri Continentalu itd. Na naši spletni strani lahko te pnevmatike poiščete tako, da označite polje "RUN FLAT". Taka pnevmatika ima v primerjavi s klasično pnevmatiko bočne ojačitve, zaradi katerih lahko kljub popolni ali delni izgubi tlaka v pnevmatiki še naprej podpira in usmer p>

Ali so pnevmatike tipa "run flat" hrupne?

Ne, te pnevmatike ne povzročajo nič več hrupa od klasičnih pnevmatik.

Ali pnevmatike tipa "run flat" zvišajo porabo goriva?

Ne, te pnevmatike nimajo nobenega vpliva na porabo goriva v primerjavi s klasičnimi pnevmatikami.

Ali je pnevmatike tipa "run flat" težko montirati?

Da, vse vulkanizerske delavnice nimajo primerne opreme za montažo pnevmatik tipa "run flat". Pnevmatika ima bočne ojačitve, kar prinaša dodatne obremenitve strojev za montažo. Obiskati boste morali partnerski servis z ustrezno opremo. S tem vas bomo natančno seznanili na straneh, posvečenih vulkanizerskim delavnicam.

Ali so pnevmatike tipa "run flat" težje?

Da, te pnevmatike so za 10 do 15 % težje od klasičnih pnevmatik.

Ali so pnevmatike tipa "run flat" manj udobne?

Pnevmatike tipa "run flat" so trše od klasičnih pnevmatik. Zaradi tega slabše absorbirajo nepravilnosti na cesti. Manjše udobje je zgolj teoretično, saj je v praksi skoraj nemogoče opaziti razliko.

Katere pnevmatike tipa "run flat" kupiti za svoje vozilo?

 • Pirelli Pzero
 • Pirelli Cinturato P7
 • Bridgestone Driveguard
 • Bridgestone Potenza S001
 • Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
 • Continental ContiSportContact 5
 • Hankook Ventus S1 EVO K107
 • Michelin Primacy MXM4
 • Uniroyal Rainsport 3
 • Yokohama Advan Sport V103S
 • Kumho Ecsta PS71

Najbolj priljubljene dimenzije:

V vseh sektorjih so bile v zadnjih letih narejene izjemne inovacije. Svet avtomobilizma ni izjema. Po protiprebojnih bombah je trend zdaj pri protiprebojnih pnevmatikah. Da, danes obstajajo runflat pnevmatike, ki lahko še vedno delujejo na kilometre, tudi če so predrte. Toda ali to ni samo prodajni argument? Kako jih prepoznati? Kateri so pomembni kriteriji za uspešno izbiro takšne vrste pnevmatike? Liderpnevmatik.si vam pove vse o teh pnevmatikah, ki lahko radikalno spremenijo vaše navade vožnje.

Runflat pnevmatika, odporna na preboje

Najdete jih pod različnimi imeni: runflat pnevmatike (ali run-flat ali runflat), pnevmatike za vožnjo na ravnem, MOE pnevmatike, pnevmatike z nosilnimi bočnicami... Da vam omogočajo vožnjo kljub prebijanju, so opremljene s peto in ojačanimi bočnicami, ki lahko nosijo težo vozila brez zračnega tlaka. Peta, povezana z robom platišča, se ne odlepi, tudi če je guma predrta.

Nasprotno od razširjenih napačnih idej, runflat pnevmatike niso neprebojne pnevmatike.

Prednosti runflat pnevmatik

Med razlogi, ki voznike spodbujajo k izbiri pnevmatik z nosilnimi bočnicami, je prvi boljša varnost, ki jo uživajo med vožnjo. Dejansko, s temi pnevmatikami na vaših kolesih, imate popoln nadzor nad svojim vozilom, tudi v primeru nenadne izgube tlaka. Z runflat pnevmatiko lahko brez strahu vozite 80 km s hitrostjo do 80 km/h. To je več kot dovolj, da hitro najdete mehanika, ki vam lahko pomaga. Vedno je bolje, da se lahko vrnete v garažo, kot da morate sami zamenjati pnevmatiko ob cesti, daleč od vsega.

Druga prednost runflat pnevmatike je, da ne potrebujete rezervnega kolesa ali protiprebojne bombe.

Slabosti te vrste pnevmatik

Prva stvar, ki jo lahko očitamo runflat pnevmatikam, je njihova nakupna cena, ki je običajno 20 do 25 % višja od cene običajnih modelov. Tudi njihova montaža je dražja, in ne vse garaže so opremljene za njihovo montažo na vozila.

Druga stvar, ki jo lahko obžalujemo, je, da runflat pnevmatike niso popravljive. Ko so predrte, je močno odsvetovano, da jih ponovno uporabite. Torej boste morali preprosto opraviti nove nakupe. Če želite dodatne informacije o predrtih pnevmatikah, sledite našemu vodniku.

Zadnja točka, runflat pnevmatika zaradi svoje zelo trde bočnice ni tako udobna kot običajna pnevmatika, na cesti ustvarja nekoliko več hrupa in trdote.

Kako prepoznamo runflat pnevmatike?

Enostavno jih prepoznamo po oznakah "Run Flat", "RFT" (kar pomeni Run Flat Type) in R/F, ki jih večina proizvajalcev napiše na njihovo bočnico.

Nekateri proizvajalci, da bi naredili razliko, izberejo personalizirane oznake za svoje pnevmatike za vožnjo na ravnem. Zato obstajajo različna imena. Tukaj je nekaj izmed njih:

 • Run On Flat, ki ga uporabljata Dunlop in Goodyear ;
 • ZP (Zero Pressure) pri Michelinu ;
 • SSR ali Self Supporting Runflat pri Continentalu ;
 • EMT ali Extended Mobility Tire pri Goodyearu ;
 • MOE ali Mercedes RunOnFlat Extended pri Mercedesu ;
 • DSST (Dunlop Self-supporting Technology)…

Poleg tega, če na bočnici pnevmatike najdete napis, kot je SST (Self Supporting Tyre), Euforia (pri Pirelliju), EXT, MOE (Mercedes), vedite, da gre za model runflat pnevmatike.

Kako uspešno izbrati pnevmatiko za vožnjo na ravnem?

Običajne pnevmatike ne izbiramo naključno. Še bolj pozorni moramo biti, ko se zanimamo za model z določeno tehnologijo. Dimenzije, indeksi obremenitve in hitrosti ter vaše navade vožnje vam lahko pomagajo.

Dimenzije, ki jih priporoča proizvajalec

Vsak model ima edinstvene značilnosti, navedene na njegovi bočnici. To so predvsem višina, širina in premer. Tehnične specifikacije modela, ki ga boste morali izbrati, morajo nujno biti enake kot tiste originalnih pnevmatik.

Veste, kako najti te informacije? Poglejte napis na vaših trenutnih pnevmatikah. Tam lahko najdete zaporedje črk in številk v naslednji obliki: 205/55R16 91V. V tem primeru 205 predstavlja širino v milimetrih, 55 višino bočnice, izraženo v odstotkih širine, in 16 premer platišča v palcih.

Teža in največja hitrost, ki ju pnevmatika prenese

Indeksi obremenitve in hitrosti podajajo informacije o največji obremenitvi in hitrosti, ki ju pnevmatika lahko prenese.

Pazite na ta dva parametra za svojo lastno varnost. Dejansko izbira modelov runflat pnevmatik z indeksi obremenitve ali hitrosti, ki so prenizki, povečuje tveganje za razpočenje in nesreče (zaradi zmanjšanja udobja vožnje). Poleg tega tvegate kazni, če vašega vozila ne opremite s pnevmatiko z ustreznim indeksom obremenitve in hitrosti.

Informacije o teh indeksih boste našli tudi na bočnici originalnega modela. Glede na naš prejšnji primer so ti indeksi predstavljeni z številko 91 (tj. 615 kg) in črko V (tj. 240 km/h).

Izberite pnevmatike, ki nudijo dober oprijem na tleh

Pnevmatike se različno odzivajo, odvisno od tega, ali vozijo po suhem, mokrem, zasneženem, drsečem ali zaledenelih tleh. Na suhih stezah so najbolj primerni poletni ali 4-sezonski pnevmatiki.

Ko temperature padejo, oprijem na tleh, ki ga nudi tradicionalna pnevmatika, pogosto postane nezadosten. Na srečo obstajajo runflat pnevmatike, posebej zasnovane za prilagajanje mokrim in zasneženim tlem. To so natančno zimske pnevmatike, ki jih lahko enostavno prepoznate po dveh oznakah M+S (Mud and Snow) in 3PMSF (snežinka obdana s 3 gorskimi vrhovi). Imajo posebno strukturo, ki jim omogoča hitro odvajanje vode in popolno prilagajanje zimskim tlem. Zahvaljujoč svojim specifičnim lamelam se premikajo brez drsenja po zaledenelih bitumih in v snegu.

Naš izbor runflat pnevmatik

Na trgu obstaja množica runflat pnevmatik. Da bi vam olajšali delo, so strokovnjaki za pnevmatike na Liderpnevmatik.si izbrali referenčne modele v našem katalogu. Predlog najdete na vrhu te strani. Za več rezultatov, prosimo, vnesite svojo dimenzijo v izbirnik na vrhu strani. Ne pozabite označiti polje runflat.

FAQ

V tem delu našega celovitega vodnika o pnevmatikah za vožnjo na ravnem smo izbrali nekatera pogosta vprašanja voznikov.

Kako vem, ali lahko moje vozilo uporablja runflat pnevmatiko?

Vsa vozila ne morejo sprejeti pnevmatike z nosilnimi bočnicami. Le avtomobili, ki so bili zasnovani in dobavljeni s temi modeli pnevmatik, jih lahko uporabljajo. Opremljeni so s TPMS ali SSPP (sistemom za nadzor tlaka). Tako se izgube tlaka lahko takoj zaznajo.

Ali lahko zamenjam svoje runflat pnevmatike z običajnimi modeli in obratno?

Da, to zamenjavo je mogoče izvesti. Pazite, da boste morali predvideti protiprebojni sistem.

Ali lahko namestim dve običajni pnevmatiki spredaj in uporabim tiste s tehnologijo Run Flat zadaj?

Kombinacija teh dveh vrst pnevmatik na istem vozilu je prepovedana.

LiveChat
Whatsapp Messenger