Iskanje po dimenzijah

Nakup pnevmatik za vse letne čase - Celoletne pnevmatike

Vse več voznikov opremlja svoja vozila s pnevmatikami za vse letne čase. Učinkovitost pnevmatik za vse letne čase postaja vedno boljša, njihova vsestranskost pa voznikom omogoča varno vožnjo v vseh letnih časih.

Pnevmatika za vse letne čase je vaš idealni sopotnik na cesti, če se večinoma vozite v krajih s temperaturo med 0 in 20 °C.

Te vrste pnevmatik bodo še vedno učinkovite izven navedenega temperaturnega območja, vendar bo njihova zmogljivost pri temperaturah pod 0 °C slabša od zimskih pnevmatik, pri temperaturah nad 20 °C pa slabša od letnih pnevmatik.

V praksi so razli zne.

Ali so pnevmatike za vse letne čase homologirane za zimsko rabo?

Pnevmatike za vse letne čase z oznako 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) so tako kot zimske pnevmatike certificirane za uporabo v snežnih razmerah.

Katere pnevmatike za vse letne čase izbrati?

Priljubljenost pnevmatik za vse letne čase leto za letom narašča, zato se vedno bolje prodajajo. Tukaj je seznam najuspešnejših pnevmatik:

 • Michelin CrossClimate
 • Goodyear Vector 4seasons GEN-2
 • Nokian Weatherproof
 • Uniroyal AllSeasonExpert
 • Hankook Optimo 4S
 • Vredestein Quatrac 5
 • Hankook Kinergy 4S H740
 • Pirelli Cinturato All Season

Najbolj priljubljene dimenzije:

Zelo razširjen na ameriški celini, kjer se je prvič pojavil, se pnevmatika za vse letne čase vedno bolj in uspešno uveljavlja v vsakdanjem življenju evropskih voznikov. Proizvajalci pnevmatik jo predstavljajo kot dobro alternativo za izogibanje menjavi poletnih in zimskih pnevmatik. Toda kakšna je dejanska vrednost teh pnevmatik? V čem se razlikujejo od drugih bolj znanih modelov? Kako prepoznati pnevmatike za vse letne čase? Z Liderpnevmatik.si imate vse odgovore na ta vprašanja!

Kaj je pnevmatika za vse letne čase?

Na trgu jo boste našli pod številnimi imeni: pnevmatika All Season, pnevmatika All Weather, pnevmatika 4S, mešana pnevmatika, pnevmatika za vse letne čase, pnevmatika za vse vremenske razmere... Vse te oznake označujejo hibridno pnevmatiko, ki se nahaja na pol poti med standardnimi pnevmatikami, imenovanimi "poletne" in zimskimi pnevmatikami. To je torej alternativa, ki jo proizvajalci ponujajo voznikom, ki želijo voziti skozi vse leto brez menjave koles.

Da bi bila pnevmatika 4S učinkovita, mešanica gume, uporabljena za njeno izdelavo, združuje trdnost poletne pnevmatike in prožnost zimske pnevmatike. Oblikovanje tekalne plasti je prav tako obdelano, da zagotavlja optimalen oprijem, ne glede na to, ali je tla suha, mokra ali zaledenela.

Pnevmatike za vse letne čase ponujajo zanimive zmogljivosti na:

 • Suhih tleh
 • Mokrih tleh (v zimskih ali poletnih razmerah)
 • Zasneženih in zaledenelih tleh

Kako prepoznamo pnevmatiko za vse letne čase?

Da bi prepoznali mešano pnevmatiko, je prva stvar, ki jo morate storiti, preveriti na strani, ali je na njej oznaka "štiri letni časi", "All Weather", "All Season" ali "4S". Obstaja več oznak, ki jih uporabljajo proizvajalci, da označijo, da je pnevmatika za vse letne čase, tukaj najdete seznam oznak pnevmatik.

Poleg tega imajo pnevmatike za vse letne čase pogosto oznako M+S (Mud and Snow ali Blato in Sneg), včasih pa na njih najdemo tudi snežinko, obkroženo z goro (simbol 3 Peak Mountain Snow Flake ali 3PMSF, ki je običajno rezerviran za zimske pnevmatike). Ti različni simboli vam sporočajo, da bodo vaše pnevmatike 4S dobro delovale v zimskih razmerah. V primerjavi s klasično pnevmatiko lahko na primer zmanjšajo zavorno razdaljo na snegu in ledu za 7%.

Pnevmatika za vse letne čase ima skoraj enako obliko kot zimska pnevmatika, njene brazde so številčnejše in bolj izrazite na srednjem delu. Lamelice olajšajo odvajanje vode. Kljub podobnostim, ki obstajajo na ravni oblike gume obeh vrst pnevmatik, je pnevmatika za vse letne čase manj mehka kot zimska pnevmatika. Njene sestavine so namreč prilagojene tako za zimo kot za poletje ali vmesne sezone. Torej ne bo tako trda kot poletna pnevmatika, vendar manj mehka kot zimska pnevmatika.

Mešane pnevmatike vedno bolj homologirane "3PMSF"

Eden od vodilnih modelov v našem katalogu je Crossclimate od Michelin. Je eden prvih mešanih pnevmatik, ki je pridobil homologacijo 3PMSF. Uspeh te ponudbe je spodbudil druge proizvajalce, da so tudi sami na trg postavili 4-sezonska kolesa, homologirana 3PMSF.

Tako lahko med konkurenti Crossclimate omenimo Weatherproof od Nokian ali Vector 4 Season GEN 2 od znamke Goodyear. Enako velja za kolo All Season Expert 2 proizvajalca Uniroyal, Pirelli Cinturato All Season in številne druge modele iz naše kolekcije.

Kakšne so prednosti pnevmatik za vse letne čase?

Prva prednost koles 4S je finančne narave. Z pnevmatikami All Season zmanjšate stroške, povezane s skladiščenjem gum in menjavo pnevmatik dvakrat na leto.

Poleg tega, čeprav kombinacija zimskih pnevmatik + poletnih pnevmatik ni priporočljiva, lahko kombinirate komplet poletnih ali zimskih pnevmatik s kompletom koles za vse letne čase.

Druga prednost teh vrst pnevmatik je vsestranskost, ki jim jo omogoča njihova zasnova. Običajno so manj občutljivi na akvaplaning in zagotavljajo optimalen oprijem koles na snegu. Zmožni so vam zagotoviti optimalno udobje vožnje tako poleti kot pozimi. Ti modeli so učinkovitejši od zimskih pnevmatik v lepih sezonah. Enako, v primerjavi s poletnimi pnevmatikami, ponujajo boljšo izkušnjo na zaledenelih površinah.

Slabosti pnevmatike za vse letne čase

Kljub prej omenjenim prednostim morate upoštevati nekatere omejitve pnevmatike za vse letne čase, da jih lahko ustrezno uporabljate.

Njihova prva slabost je v tem, da njihove zmogljivosti, čeprav so pravilne, nikoli niso izjemne. Z drugimi besedami, v obdobju zmrzali ali v ekstremno hladnih razmerah bo zimska pnevmatika bolj učinkovita. Če se vaša pnevmatika 4S lahko prilagodi vsem vremenskim razmeram, je vseeno priporočljivo sprejeti posebne previdnostne ukrepe, če nameravate obiskati gorsko območje ali če živite na mestu, ki je posebej izpostavljeno zmrzali. Enako velja poleti. Na primer, redko se lahko kosajo s klasičnimi pnevmatikami glede zavorne razdalje na suhih tleh.

Poleg tega se lahko zdi, da se All Weather hitreje obrabijo poleti zaradi mehkobe njihove gume. Toda, ko upoštevamo, da se uporabljajo skozi vse leto, je ta majhna slabost hitro nadomestljena.

Omeniti je mogoče tudi, da ponudba ni tako obsežna kot za poletne ali zimske modele. Toda, da bi vam olajšali delo, Liderpnevmatik.si ponuja široko paleto po dostopnih cenah.

Komu so namenjene pnevmatike za vse letne čase?

Večina evropskih voznikov še vedno uporablja poletne pnevmatike skozi vse leto. Vendar pa so ti v zimskem času slabo učinkoviti in lahko povzročijo hude nesreče. Kolesa, opremljena s pnevmatikami za vse letne čase, so torej resnično povečanje varnosti. Še posebej priporočljive so, če:

 • Živite v regiji, kjer so vremenske razmere blage (z malo ali brez snega in poletnimi temperaturami, ki niso ekstremne).
 • Imate omejen proračun in želite izogniti nakupu dveh kompletov pnevmatik in menjavi vsako sezono.

Če ne živite v gorskem območju in obiščete zasnežena območja le izjemoma, lahko obdržite svoje pnevmatike 4S. Vendar je priporočljivo, da imate snežne verige, če bi bila cesta težko prevozna.

Nasvet za vožnjo

Vse letne gume nudijo dobre zmogljivosti, če jih znamo ravnati. Da bi izkoristili svojo naložbo, uporabite nežno vožnjo. Izogibajte se nenadnim pospeškom in zaviranjem. Tako boste preprečili prehitro obrabo vaših pnevmatik 4S.

Kaj pa pnevmatike All Season za avtodome?

25% lastnikov avtodomov obiskuje idealne destinacije za zimske športe z njihovim vozilom. Če ste med njimi, bodo pnevmatike 4S na splošno več kot dovolj. Ne boste potrebovali zimskih pnevmatik. Vendar pa mora biti vaša izbira bolj previdna glede indeksa obremenitve zadnjih koles. Ta pogosto nosijo večjo težo, ker se večina opreme avtodoma nahaja na zadnji strani.

Lahko se na primer obrnete na pnevmatike za vse letne čase Agilis CrossClimate. Njihova tekalna plast v obliki črke V jim omogoča popoln oprijem na suhih tleh, hkrati pa omogoča optimalno odvajanje vode. Ta pnevmatika, certificirana 3PMSF, vključuje 3 različne gume, da se prilagodi vsem vremenskim razmeram, hkrati pa se prilagaja velikim obremenitvam, ki jih običajno nosi avtodom. Na voljo v 15, 16 in 17 palcih, se prodajajo za približno sto evrov na kos.

Upoštevajte, da homologacija 3PMSF ne pomeni, da ne potrebujete kovinskih ali kompozitnih verig v območjih, kjer so zahtevane. V Franciji vas bo prometni znak B26 obvestil o potrebi po namestitvi snežnih verig, preden boste lahko vozili po cesti.

Kaj na koncu zapomniti o pnevmatikah za vse letne čase?

Resničen kompromis, ki združuje kakovosti drugih vrst pnevmatik, so pnevmatike All Season odlična alternativa za voznike, ki ne živijo v regiji, kjer so zima in poletje ekstremna. Če je redko, da so ceste, ki jih uporabljate, zasnežene, izberite med različnimi modeli, ki jih prodajamo, da se izognete menjavi pnevmatik, ko se napovedujejo poletne in zimske sezone.

LiveChat
Whatsapp Messenger